Yalançı qat-qat xəmir (döymə xəmir)


Ev şəraitində əsl qat-qat xəmiri düzəltmək həm uzun dərədir, həm elə də asan deyil ( peşəkarlardan söhbət getmir). Və hər zaman nəticə qənaətbəxş alınmaya bilər.
Odur ki sizə yalançı qat-qat xəmir tərifi təqdim edirəm. Əsl qat-qat xəmirindən fərqli olaraq daha tez başa gəlir.

Универсальный рецепт "ребленого теста" из которого можно приготовить как пирожки и пироги с солёной начинками, так и со сладкой, напр. рогалики, тарты, тарлалетки и т.д.

Настоящее слоёное тесто они не заменят, но думаю и такой рецепт пригодится, возьмите на заметку !


Əlbəttə əls qat-qat xəmirinin yerini heç nə verməz, ancaq təqdim edəcəyim bu yalançı qat-qat xəmiri ilə bişirilən bükmə və şirniyyatlar heç də pis alınmır.
Qeyd edim ki, bu xəmir üçün verdiyim ölçülər mənə aiddir, öz təcrübəmə əsaslanaraq ideal döymə xəmir tərifi tapmışam. 
Dəfələrlə müxtəlif ölçülər ilə sınaqdan keçirərək, indi sizə təqdim edəcəyim ölçülərin tam dəqiq və düzgün olduğuna qərar vermişəm.


Baxın, şəkildə gördüünüz bükmə (içi pendirlidir) yalançı qat-qat xəmirindən bişirilibdi. Qatlarını görürsüz ? Hələ bu xəmir cəmi bir dəfə qatlanıb, bunu qayda ilə 3 dəfə qatlasaydım, qatları daha hündür olacaqdır.

Пропорции ингредиентов составила сама, методом проб и ошибок. Думаю нашла идельные пропорции, которые к тому же легко запоминаются. 
Посмотрите какие слои получились в разрезе ! Хотите чтобы у вас получились такие же слойки?


Bu da xəmirin çiy halı. Gördüyünz kimi xəmirdə qatlar çox aydın bilinir. Necədir ? Qat-qat xəmirə bənzəyir ya yox ?)))

Yalançı qat-qat xəmir üçün lazım olan ərzaqalr :
2 stakan un
100 qr bərk soyuq kərə yağı
1 çay qaşığı qabartma tozu
0,5 stakan soyuq süd
1 yumurta
0,5 çay qaşığı duz
1 çay qaşığı şəkər

xəmiri açmaq üçün əlavə un

*bütün ərzaqlar soyuq olmalıdır

И картинка теста в разрезе. Ну как, похоже на слоёное тесто ?))
Рубленое тесто
Необходимые ингредиенты:
2 ст муки
100 гр холодного сл. масла
1 ч.л. разрыхлителя
0.5 ст. молока
1 яйцо
0,5 ч.л. соли
1 ч.л. сахара

дополнительно мука для раскатки теста

* все ингредиенты должны быть холодными, только что из холодильника


Əvvəl soyuq (hətta deyərdim buz kimi soyuq) südün içinə bir yumurta qırın və çəngəl ilə biraz çalın ki, yumurta açılsın.

В молоко вбить одно яйцо и слегка взболтать вилкой.


İsinməsin deyə südü yenə soyuducuya göndərə bilərsiz, hətta buzluğa qoysanız, lap yaxşı olar.


Ələyin içinə un, qabartma tozu və duzu tökün, bunları birbaşa ələyin masanın üstünə, yada dərin bir qaba, ləyənə.

Просеять на доску муку, разрыхлитель и соль всё вместе.



Buzluqdan bərkimiş yağı çıxardıb, unun üstünə rəndənin iri gözündən rəndələyin.

Сл. масло должно быть холодным, можно даже его перед началом положить в морозильник на 10 мин.
Протереть холодное масло на муку черёз крупную тёрку.


Enli bıçaq ilə yağı "döyməyə" başlayın, yəni bıçaq ilə yağı vurun ki, xırdalansın və eyni zamanda una qarəşsın, buna deyirlər yağı una yedizdirmək.
Yağ tam soyuq olmalıdır ki, onu "döydüyünüz" zaman otağın sitisindən yumuşalmasın, əriməsin.

Теперь широким ножом начните рубить масло, так чтобы оно въелось в муку и одновременно измельчилось
Делать это надо быстро, чтобы масло не размягчилось.


Nəticə belə alınmalıdır ( yuxarı şəkildə gördüyünüz kimi) - sahildəki nəmli qum kimi, unun içində xırda yağ topları. Unun bu halına deyilrər umac.
Ancaq bu işi cəld etmək lazımdır ki, yağ yumuşalmasın.

В итоге должна получится мучная крошка, как влажный песок на берегу моря.


İndi umacın ortasında çuxur açın və əvvəldən hazırladığınız yumurtalı südü soyuducudan çıxardıb, yavaş-yavaş tökün o çuxura.
Tökdükcə  bir çəngəl ilə ortadan başlayın qarışdırmağa. Südü az-az tökün ki, kənara daşmasın.
Gördünüz ki, südün çoxu una yeyildi, başlayın əlinizlə xəmiri toplamağa.

Məhz toplamağa, yoğurmağa deyil ! Bu xəmir əsla yoğurulmur, ancaq iki əlinizlə onu toplayaraq, yumru top halına salın, yığın.

Сделать в муке углубление и потихоньку влить туда молоко, одновременно помешивая вилкой.


Ən sonunda bir-iki dəfə xəmiri yoğura bilərsiz ki, xəmir tam yığılsın. Şəkildə xəmirin hazır halıdır.
Unun keyfiyyətindən asılı olaraq,nəticə hər zaman eyni olmaya bilər. Baxın, xəmri yığılmırsa, onda  bir damcı süd ya su qatmaq lazım olacaq, yox əgər çox nəmlidirsə, onsa  biraz un əlavə edin.

В самом конце соберите массу в шар. Это тесто нельзя ни в коем случае месить ! Его надо просто прижимая обеими руками собрать в нерассыпающийся комок. 
Если крошки не собираются, можно добавить чуть воды, если наоборот жидкости оказалось много, добавьте немного муки.



Xəmiri biraz əlinizlə yastılayın və streçə büküb, 30-40 dəq soyuducuya göndərin (işiniz tez getsin diyə 10 dəq buzluqda saxlaya bilərsiz).
Əslində xəmir hazırıdır və onu istifadə etmək olar. Ancaq əgər istəyirisz ki, bişirdiyiniz bükmələr havalı və hündür qatlar ilə olsun, o zaman gerisini oxuyun:)))

Немножко придавите тесто, плотно упакуйте его в плёнку и отправьте в холодильник на 30-40 мин.
В принципе после охлаждения тесто готово и из него можно формировать изделия. Но если хотите получить больше слоёв, то читайте дальше:)))


Xəmiri soyuducudan çıxardın, unlayın və oxloynan nazik açın.

Охлаждённое тесто вновь раскатайте в тонкий пласт.



Sonra xəmiri zərf kimi bükün. Əvvəl iki qıraqlarını bir-birinin üstünə gətirin, sonra isə...

Сверните его пакетиком. Сначала заверните одни концы, потом...


 ... o biri qıraqlarını. Zərf yox ey, balış oldu:)))
Bu halda yenə streçə büküb. göndərin 30-40 dəq soyuducuya.

...потом другие концы. Получившуюся подушечку вновь отправьте в холодильник на 30-40мин.


Sonra isə xəmiri çıxardıb, başına istədiyiniz oyunu aça bilərsiz:))) Əvvəl oxloynan açın, sonra isə...

Ну а далее тесто готово к выпечке.


... istədiyiniz şəkildə kəsib, işinizə davam edə bilərsiz. Mən bu səfər içi pendirli bükmə hazırladım.

Раскатайте его, сформируйте изделия и выпекайте. Я испекла из них вот такие пирожочки с сырной начинкой.


Xəmiri açdım, iri dördbucaql şəklində kəsdim, qıraqlara yumurta çəkdim ki, bişəndə sobanın içində bükmələr açılmasın , və ortaya içlik qoyaraq, bükdüm. Qıraqları isə barmaqlarımla bərk basdım.


Bükmələri əvvəldən 200t isidilmiş sobada bişirdim (soba mütləq isti olmalıdır ! )

Выпекать изделия из рубленого теста надо в предварительно нагретой до 190-200 градусов духовке.

1 yorum:

  1. Nolar yalançı olanda esas odur dadı yaxşı olsun. 😊 Men neçe defe qat-qat xemir elemek istemişemse alınmayıb. Ya yağı cox olub yada ki qatları qalxmayıb. Ancaq bundan hazırlayacağam. Sağolun resepte göre.

    YanıtlaSil