Şokolad damlalı amerikan qurabiyəsi #2 (Chocolate chip cookies)


Dünyanın ən dadlı qurabiyəsi ! Və mənim ən çox sevdiyim qurabiyə ! )))

Bloqumda artıq Şokolad damlalı amerikan qurabiyə tərifi var, ancaq bu qurabiyələri də sınaqdan keçirin, peşiman olmazsız !


Bu səfərki qurabiyənin özəlliyi ondadır ki, tərifdəki ölçüləri özüm ölçüb - biçmişəm, yəni tərifdə verilən bütün ərzaqların ölçüləri  sırf mənim ölçülərimdir. Soruşa bilərsiz ki niyə özümdən Amerika kəşf edirəm, bəgəm dünyada şokoladlı qurabiyə tərifi azdır ?

Məsələ burasındadır ki, bu qurabiyələri sevdiyim üçün tez-tez bişirirəm və hər səfərində yeni tərif ilə bişirirdim. Demək olarki özünə hörmət edən bütün amerikan yemək bloqlarında şokolad damlalı amerikan qurabiyəsi tərifi var və onların heç olmasa 6-7 sini sınaqdan keçirmişəm (təbii ki seçərək, ölçüb - biçərək).

Və bütün təriflərdə bir əmma tapırdım, tam istədiyim nəticəni əldə edə bilmirdim. Gah qurabiyə çox şirin alınırdı, gah yaxşı köpmürdü, gah bişən zaman ləpik kimi yayılırdı və yastığa bənzəyirdi.

Və əsas məsələ o idi ki, verilən təriflər qəliz idi, elə təriflər var idi ki, orda  iki cür şəkər lazım idi - həm ağ, həm qamış şəkəri, başqa tərifdə isə həm soda, həm qabartma tozu lazım idi və s...

İstəyirdim asan, universal bir xəmir ortaya çıxardım. Bilsəydiz 1 ay ərzində neçə dəfə bu qurabiyələri bişirmişəm ? !!! )))
Bişirib - düşürərək, ölçüb - biçərək, nəhayət universal bir xəmir tərifi tapdım, daha doğrusu bişiridm. Tam istədiyim nəticəni ala bildim ! Ölçülər sırf mənə aiddir, bişirib - düşürərək, ortaya məncə dəqiq, yadda qalan, asan bir ölçü çıxartmışam.

Şokolad damlalı amerikan qurabiyəsi üçün lazım olan ərzaqlar :
100 qr əridilmiş kərə yağı
1 stakandan 2 barmaq az şəkər
1 yumurta
0,5 çay qaşığı soda
1,5 stakan un
1 cimdik duz
1 stakandan 2 barmaq az şokolad damlaları

Qeyd: 
1. şokolad damlaları yoxdursa, adi qara şokoladı bıçaq ilə xırda parçalara bölün.
2. sodanı limon suyu və ya sirkə ilə "öldürməyə" gərək yoxdur, qorxmayın sodanın dadı heç bilinməyəcək.

Американские печенья с шоколадными каплями
Необходимые ингредиенты :
100 гр растопленного сливочного масла
3/4 стакана сахара
1 яйцо
0,5 ч.л. соды (ничем не гасить !) соду можно заменить на 1ч.л. разрыхлителя
1.5 стакана муки
щепотка соли
3/4 стакана шоколадных дропсов

заметки : если нет дропсов, можно накрошить шоколадную плитку с содержанием какао выше 60%



Dərin qabın üçünə əridilmiş ilıx (nə çox qaynar, nə çox soyuq) kərə yağı və şəkəri qoyub, mətbəx teli ilə 3-4 dəq yaxşıca çalın.

В глубокую миску влить растопленное и чуть остывшее сливочное масло, добавить сахар и активно помешать венчиком 3-4мин.


İçinə yumurtanı qırın və yenə 2-3 dəq yaxşı çalın. Çox çalmayın, qurabiyənin içində yumurta çox çalınanda, qurabiyə quru alınır, bu da məndən sizə bir life hack :)))

Вбить в массу яйцо и опять активно помешать 2-3 мин. Долго не мешать, иначе печеньица получатся сухими.


Bax bu cür eyni məğzli məhlul alınmalıdır.

Вот такая однородная масса должна получиться( как на картинке)


İndi ələyin içinə un, soda və duz qoyun, bunları birbaşa ələyin məhlulun içinə.

В сито всыпьте положенное количество муки, положите соду и соль. Просейте это прямо в яично-масляную массу.


Qaşıq ilə qarışıdırn. Görəcəksiz, xəmir yığılacaqdır, ancaq bu xəmir çörək, bulki xəmiri kimi bərk, yığcam olmayacaq, ümumiyyətlə alışdığımız qurabiyə xəmirindən daha yumuşaq, daha kövrək xəmir olmalıdır.
Hələlik əl ilə yoğurmaq lazım deyil, qaşıq ilə qarışdırın ki, biraz yığılsın - yetər.
Unun miqdarını qaçırtmayın, bu xəmir elə belə də olmalıdır.

Помешайте всю массу ложкой или спатулой.


Ən son şokolad damlalarını əlavə edin və əlinizlə bunları qarışdırın, demək olar ki, bir damcı xəmiri yoğuracaqsız ki, həm şokolad xəmirə qarışsın, həm xəmir özünü tutsun, yığılsın. Ancaq bir damcı yoğurun.

Ümumiyyətlə qurabiyə xəmirini çox yoğurmaq olmaz, yoxsa qurabiyə quru alınar.

Bu da məndən sizə ikinci life hack:)))

Unun keyfiyətindən, yumurtanın ölçüsündən asılı olaraq, ola bilsin xəmir tam yığılmasın, ələ yapışsın. Onda 1-2 yemək qaşığı un əlavə edin.

Теперь всыпьте шоколадные дропсы и уже рукой быстренько замесите, а точнее соберите тесто.


\Bax bu cür gözəl, göyçək xəmir alındı. Çalışın xəmiri əlinizlə çox oynatmayın, yoğurmayın, əlinizin istisinə xəmir yağ verəcək.
Və bu bütün qurabiyə xəmirlərinə aiddir, çox yoğurnda, əlin istisinə xəmir yağ verir.

Тесто должно получится очень мягким, как застывшая халва, оно не должно быть плотным, как песочное тесто. Вам может даже показаться, что надо ещё добавить муки. Но не делайте этого, если тесто не прилипает к рукам, то получилось то что надо и муки добавлять не надо.
Не играйте с тестом, не мешайте его руками долго. Просто соберите его в шар.


Xəmirdən iri qoz boyda parçalar ayırın, tez, xəmiri çox oynatmadan top halına salın və üstünü basmadan soba sinisinə düzün.

Отрывайте от теста шарики размером с курпный грецкий орех и быстренько формируйте шарики, опять таки старайтесь не играть с тестом.


Siniyə düzərkən, biraz aralarda məsafə saxlayın ki, qurabiyələr bişəndə bir-birinə yapışmasın.

Разложите шарики на некотором расстоянии друг от друга на протвень, застелённый кондитерской бумагой.
Если вам покажется что тесто слишком размягчилось от тепла рук, можете отправить протвень в холодильник на 5 мин.


Qurabiyələri əvvəldən 160t isidilmiş sobya göndərin və 10-12 dəq bişirin. Şəkildə gördüyünz kimi, qurabiyələrin üstü çox qızarmamalıdır.
Vaxt tamam olduqda, qurabiyələri kontrol edin. Üstündən yavaşca basanda görəcəksiz ki, onlar tam bərkiməyib. Belə də olmalıdır.
Çalışın vaxtı qaçırmayın, ən uazğı 15 dəq artıq sobada saxlamayın.
Sobadan çıxardıqdan sonra, soyuyaraq, onlar özlərini tutacaqalar.

Выпекайте печенья в предаврительно нагретой до 160 духовке 10-12 мин( ориентируйтесь на свою духовку). Изделия не должны сильно румяниться ! Не передержите, максимум можно печь 15 мин, не более. Когда вы проконтролируете, вы увидите что изделия ещё мягкие, но так и должно быть. Когда печенья остынут, они немного уплотнятся.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder